even voorstellen...

Ik ben Yvonne Lepelaars geboren in het jaar 1962. Na de opleiding verpleegkunde ben ik gaan werken in het revalidatiecentrum ‘De Hoogstraat’. Hier begeleide ik jongeren waarvan hun leven tijdelijk of voorgoed veranderd was door een ongeluk of ziekte. Zo nauw betrokken zijn, bij de zoektocht van kinderen en jongeren naar een gebalanceerd leven met een handicap zijn boeiende levenslessen geweest. Nu ben ik al jaren werkzaam als jeugdverpleegkundige in de preventieve zorg bij GGD IJsselland. Het wonderlijke van de geboorte van een kind; het eerste welkom en betrokken zijn bij ouders die hun kinderen groot brengen kan mij nog steeds raken.

Zelf ben ik opgegroeid in een groot gezin waar ik op zeer jonge leeftijd in aanraking kwam met verlies door ziekte en de dood van mijn mama. De opmerking “je was zo klein, je wist nergens van”, heeft voor de nodige verwarring gezorgd. Ik heb ontdekt dat ik me al jong heb aangepast aan een omgeving waarin het verlorene niet verweven is in het leven van deze dreumes , pas vele decennia later ben ik er achter gekomen dat dit verlies deel van mij uitmaakt. De overtuiging dat kleine kinderen geen weet hebben van de verwonding van het ingrijpende verlies maakt dat er minder aandacht is geweest voor het actief rouwen, delen, steun ontvangen , betekenis geven en integreren van dit verlies. De rouw ging op slot en stolde.

 

In 1993 heb ik afscheid moeten nemen van mijn oudste zus Toos omdat zij een einde aan haar leven heeft gemaakt. Een enorm verlies van grote betekenis, opnieuw kwam de uitdaging om dit gemis in mijn leven te verweven. Begin 2010 overleed mijn papa en 20 dagen later mijn zus Riek als gevolg van kanker. In het labyrint van mijn eigen verlieservaringen heb ik kunnen ontdekken wat de kracht is van kwetsbaarheid. Deze pittige periode is de aanleiding geweest om verder te zoeken, hoe kan ik leren verdriet te delen, steun te zoeken , dóór te leven en de pijn van het verdriet te doorléven.

 

Na deze intense periode heb ik de opleiding: Omgaan met verlies bij het Land van Rouw bij Riet Fiddelaers Jaspers en Sabine Noten gevolgd. Tevens volgde ik de therapeutische opleiding :Werken met Gestolde rouw en de mastercourse: Hechting en trauma bij Expertise centrum omgaan met verlies.

Opleidingen

Post HBO 'Land van Rouw' (Riet Fiddelaers –Jaspers en Sabine Noten) - 2014-2015

Therapeutische vervolgopleiding - 'Werken met gestolde rouw' - 2016

De Vroege hechting bij baby’s - Rien Verduld - november 2016

'Verlies in Beeld' bij Expertise centrum 'Omgaan met Verlies' - april 2017

'Rouw bij levend verlies' - Artevelt Hogeschool Gent - juni 2017

Masterclass bij Manu Keirse, Riet Fiddelaers Jaspers en René Maas

Mastercourse: Hechting & Trauma 2019-2020

VeerKracht | Praktijk voor professionele verlies- en rouwbegeleiding

 Yvonne Lepelaars | telefoon: 0618229181 | mail: info@verliesenveerkracht.com